Aurinko vaikuttaa ihmisiin monin tavoin ja positiivisten vaikutusten lisäksi osa ihmisistä saattaa kärsiä erilaisista haittavaikutuksista, kuten esimerkiksi aurinkoihottumasta. Ihottuman syntymekanismi ei ole täysin selvillä, mutta on huomattu, että ihottuma on yleisempää Pohjoismaissa, kuin muualla Euroopassa. Yleensä atoopikot kärsivät tästä vaivasta muita enemmän.

Ihottuma syntyy, kun UV-säteet reagoivat iholla olevien yhdisteiden kanssa. Yhdisteet voivat olla ihon itsensä tuottamia, mutta ihottuma voi syntyä myös erilaisten kosmetiikan kemikaalien ja UV-valon vaikutuksesta. Vaikka tämä monimuotoinen valoihottuma voi näyttää hurjalta ja tuntua kutiavalta, yleensä se häviää parissa päivässä. Kutinaa voidaan lievittää monin eri keinoin, mutta ennen kortisonivoiteita kannattaa kokeilla muita keinoja.

Akuutin aurinkoihottuman hoitoon suosittelemme seuraavia hyväksi havaittuja hoitokeinoja:

 

1. Välitön mekaaninen suoja; peitä ihottuma-alue huivilla tai muulla vaatteella. ÄLÄ OTA AURINKOA EDES AURINKOSUOJAVOITEEN KANSSA ennen kuin ihottuma on rauhoittunut. Ja sen jälkeen paremmilla suojakertoimilla kuin aikaisemmin. Mikäli olet käyttänyt aikaisemmin kemiallisen suojakertoimen omaavaa voidetta, kokeile vaihtaa fysikaaliseen suojavoiteeseen. Ihottuma on merkki siitä, että suoja ei ole ollut riittävä ja/tai iho on herkistynyt kemiallisen aurinkosuojavoiteen kemikaaleille.

2. Ihon rauhoittaminen; luonnonjugurtti viilentää ja rauhoittaa ihoa nopeasti. Sen sisältämät maitohappobakteerit ovat tämän rauhoittavan vaikutuksen takana. Jugurtista tehdään iholle naamio, jonka annetaan vaikuttaa kunnes se on kuivahtanut. Sen jälkeen huuhdotaan pois viileällä vedellä. Toistetaan tarvittaessa. Mikäli iho on arka ja kuumottava, jugurttinaamion voi jättää vaikuttamaan vaikka yöksi. Keino toimii myös auringonpolttamien hoidossa.

 

Iholle voi myös levittää puhdasta aloe veraa, jota löytyy ulkomailta useimmiten apteekista ja meillä Suomessa lähinnä eko- ja terveyskaupoista. Ole varovainen aloe-veravoidesekoitusten kanssa, koska ne voivat sisältää myös muita aineita, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa. Ihoa viilentävät luonnonkosmetiikkasertifioidut After Sun -tuotteet soveltuvat yleensä myös herkkäihoisille ja rauhoittavat usein myös aurinkoihottuma-alueita. Kylmäpuristetusta luomukookosöljystä saattaa myös olla apua.

Hydrokortisonia suosittelemme vain, jos tilanne erittäin paha tai edelliset eivät rauhoita ihoa. Hydrokortisoni auttaa kutinaan ja hieman varmaan rauhoittaakin ihoa, mutta kääntöpuolena ohentaa ja kuivattaa ihoa. Eli jos sitä pitää käyttää, niin mahdollisimman vähän aikaa ja pieniä määriä. Mitä kauemmin käyttää, sen enemmän ohentaa ja aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista.

Kun iho on rauhoittunut ennalleen, tulee sitä suojata ja hoitaa entistä huolellisemmin. Siitä lähemmin blogikirjoituksessa “Ihon jatkohoito akuutin aurinkoihottuman tai muiden auringon aiheuttamien vaurioiden jälkeen”.